Yuzu tea není v Česku zatím příliš známé, kdo ho ale ochutná, ten si ho většinou hned zamiluje. Hodí se zejména když potřebujete zahřát, doplnit vitamíny, nebo když vás jen honí mlsná a máte chuť na osvěžující drink či dezert. Yuzu tea může být netradičním, ale skvělým zpestřením jídelníčku.
Pravlastí yuzu je Korea nebo Tibet, ale své stálé místo má především v japonské kuchyni, říká se mu někdy také „japonský citron“.
Yuzu Tea koupíte ZDE.
Pěstování a výroba
Zralé, žluté yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Vzhledem připomínají citron, ale jsou hořké, neobsahují mnoho šťávy, a navíc jsou plné pecek, takže se bez úpravy téměř nekonzumují.Chytří farmáři však přišli na způsob, jak ovoce zpracovat, aby si zachovalo svojí specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem v poměru 50:50. Takto zpracovanou surovinu pak používají celoročně na výrobu dalších yuzu produktů. Kvalitu yuzu tea tedy poznáte podle obsahu této suroviny.
Použití
Yuzu je oblíbenou surovinou kuchařů, především japonských. Vyrábí z něj různé vinné octy, marmelády a přidávají jej i do oblíbené miso polévky.
Z Yuzutea si namícháte horký nápoj i chlazenou limonádu, můžete ho přidat do koktejlů i kávy. Zařadit se dá ale například i do moučníků, marinád na maso, na palačinky, nebo do omáček.
Používá se i v aromaterapii a kosmetice kde navozuje pocit uvolnění, pomáhá načerpat energii a celkově povzbudit unavený organismus. Jeho silné citrusové aroma bývá často používáno při výrobě parfémů. V Japonsku si z yuzu dělají dokonce koupele.
Proč vyzkoušet yuzu?
- skvělá exotická chuť
- zdroj vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C
- antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti
- posiluje imunitu
- dávka energie (bez kofeinu!)
- vůně yuzu má uklidňující účinky, které pomáhají snižovat napětí a úzkost
- Celoroční produkt: hřejivý yuzu čaj v zimě, osvěžující yuzu limonádav létě
- Široké využití v gastronomii: teplé i studené nápoje, dezerty, zálivky na saláty, marinády na maso
Tradiční Yuzutea
Potřebujeme:
- 250 ml vroucí vody
- 40 g yuzu (1 plná lžíce)
Postup:
- Do hrnku si nalijeme vroucí vodu
- Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vroucí vodě.
Yuzu limonáda
Potřebujeme:
- 300 ml vody
- 40 g yuzu (1 plná lžíce)
- led
Postup:
- Do skleničky nalijeme trochu studené vody.
- Pomocí lžíce nabereme yuzu a rozmícháme ve vodě.
- Naplníme sklenici až po okraj ledem a dolijeme vodou.
TIP: Chutná výborně s perlivou vodou!
Japonský cheesecake s Yuzu
Potřebujeme:
- 6 vajec
- 240g krémového sýra
- 250g bílé čokolády
- 1 a 1/2 lžíce yuzu
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Kousky bílé čokolády rozpusťte nad parou. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do větší mísy a zamíchejte dohromady s krémovým sýrem a yuzu.
- Poté přidejte žloutky a dobře promíchejte.
- Vyšlehejte bílky do tuha a ve postupně je vmíchejte do krémové směsi.
- Nalijte těsto do formy, kterou dejte do plechu s vyššími okraji. Naplňte plech horkou vodou do poloviny výšky formy a dejte péct na 40 až 45 minut.
- Vypněte troubu a nechte cheesecake ještě 15 minut v troubě. Poté přendejte na chladící rošt a nechte úplně vychladnout.
- Vyndejte cheesecake z formy na servírovací talíř a nechte v lednici nejlépe přes noc.
Yuzu majonéza
Skvělá k masu, krevetám, do salátů
Potřebujeme:
- šťáva z půlky citronu
- ½ lžíce hořčice
- 1 lžička soli ( dle chuti)
- 2 žloutky
- 2 šálky rostlinného oleje
- 2 lžíce yuzu
V misce smíchejte citrónovou šťávu, hořčici, yuzu, sůl a žloutky, šlehejte metličkovým mixérem, dokud nejsou hladké. Během šlehání pomalu přidávejte olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Hotovou majonézu můžeme uchovávat v uzavíratelné skleničce v lednici. Spotřebujte co nejdřív.
Na závěr ...
Yuzu jako super-citrus je čím dál oblíbenější po celém světě, hlavně kvůli tomu, jak skvěle chutná s dalšími surovinami. Je jedno, jestli jde o horké nebo studené, alko nebo nealko nápoje, s yuzu se dá udělat i nepředstavitelná spousta dezertů. Chutná báječně i v marinádách na maso nebo v zálivkách na saláty! Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou ....