Yerba má dlouholetou tradici a je přezdívána jako “zelené zlato indiánů” či “nápoj bohů”. Jedná se o čaj se stimulačními účinky vyráběný z jihoamerického kvetoucího stromu. Látky obsažené v Yerbě stimulují mozek, srdce, svaly, výstelku krevních cév a další částí těla.
Odkud pochází?
Paraguay, Uruguay, Argentina a Brazílie poskytují přesně takové podmínky, které Yerba Maté pro svůj růst vyžaduje. Strom ze kterého se Yerba získává se nazývá Cesmína paraguayská.
Legenda praví, že národ Guarani, domorodý kmen z paraguayského deštného pralesa, dostal od svého boha Pai Shuma velký dar. Rozdělil se s nimi o tajemství deštného pralesa, které spočívalo v umění sklizně a přípravy “nápoje bohů” z lístků a stonků Yerby.
Obsahuje vysoký obsah kofeinu (přibližně 1,5%), který spolu s dalšími komponenty povzbudí více než klasický čaj nebo káva, ale přesto maté není návykové. Dále velké množství vitamínů jako například vitamín A, B1, B2, B3, B5 a C. Z minerálů v ní můžeme najít vysoké množství vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu.
Účinky Yerby
- podporuje normalizaci cyklů spánku a bdění v lidském organismu
- působí povzbudivě a stimulačně
- oddaluje nástup únavy
- podporuje trávení
- napomáhá odbourávat tukové zásoby
- snižuje chutě k jídlu
- působí proti zadržování přebytečného množství tekutin v těle
- posiluje imunitní a nervový systém
- zrychluje myšlenkové pochody
- zlepšuje paměť
- snižuje dopady alergických reakcí
- působí močopudně
- zvyšuje odolnost organismu při extrémních podmínkách jako je zima, horko nebo stres
- snižuje cholesterol
- pravidelné popíjení má omlazující efekt
- snižuje tělesnou hmotnost a zlepšuje spalování tuků
- zlepšuje náladu
- působí jako projímadlo proti zácpě
Celá řada zdravotních účinků látek z Yerby Maté ho dělá jedním z nejzajímavějších nápojů světa.
Káva vs. Yerba
Yerba Maté stejně jako káva obsahuje kofein a mají obdobné účinky na nervovou soustavu. Obě obsahují kofein, theobromin a theofylin. Ale Yerba obsahuje přeci jenom ještě spoustu dalších prospěšných látek včetně vitamínů, minerálů i antioxidantů, které zabraňují vedlejším účinkům jako nespavost, podrážděnost či nevolnost plynoucích z nadměrného užívání kofeinu.
Pro porovnání: V jednom šálku Yerby máme tedy 50 mg kofeinu a u kávy je to dvojnásobek. A většina z nás u jednoho šálku nevydrží, a tak konzumuje nadměrné množství kofeinu, které nám spíše škodí než přináší užitek. Při přípravě Yerby se kofein na rozdíl od kávy uvolňuje pomaleji, a tak nám energie vydrží mnohem déle a my tak do sebe vpravíme mnohem méně kofeinu než při pití kávy.
Příprava:
Tradičně se připravuje ve vydlabané tykvi nazývané kalabasa, pije se tyčinkou bombillou (kovová slámka, která má na spodním konci filtr proti drti listů), ale můžete ho pít i z hrnku. Pražené listy mají lehce kouřovou výraznou chuť, a když si na ni zvyknete, určitě si tento nápoj zamilujete.
- Nahřejete vodu na 80 stupňů Celsia (nebo na 100 a necháte trochu vychladnout). Pokud ji zalijete vařící vodou, zničíte prospěšné.
- Do kalabasy (nádoby na pití) dejte 2-3 lžíce Yerby a nakloníte jí tak, aby se nasunula směrem k jedné straně.
- Do volného prostoru na jejím dně, který se tím vytvořil, zapíchnete bombillu (brčko) a už s ním více nebudete kvrdlat ani míchat.
- Zalijete Yerbu nahřátou vodou, bombilla stále drží na místě (je zapíchnutá v rohu). Nehýbete s ní.
- Po 10-15 minutách vyluhování můžete začít malými doušky upíjet.
Má nějaké nežádoucí účinky?
Yerba je silný stimulant, proto jako u kávy při její nadměrné užívání může způsobovat nespavost, nervozitu, neklid, žaludeční potíže, nevolnost, zvracení, zvýšenou srdeční a dechovou frekvenci, zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy, zvonění v uších, nepravidelný srdeční tep a další vedlejší účinky.
Pozor by si měly dávat těhotné a kojící ženy, které by Yerbu neměly užívat. Dále není vhodná pro děti, lidi s vysokým krevním tlakem a není vodné ji kombinovat v daný den s alkoholem.
TIP: Vyzkoušejte Verde Mate, která nabízí různé příchutě Yerby. Odkaz ZDE